Uzależnienie od jedzenia - Pokonaj i zapobiegaj zachciankom żywieniowym

Po złym dniu, znudzeniu lub - w przypadku zdrowiejącego alkoholika lub narkomana - złym samopoczuciu fizycznym lub duchowym, poddanie się przypadkowemu głodowi może zagrozić zdrowiu i utrudnić ciężko wywalczony powrót do zdrowia. Zarówno dla nowicjuszy, jak i starych wyjadaczy, zachcianki i stres związany z walką z ogromnymi potrzebami cielesnymi mogą utrudniać nam prowadzenie szczęśliwego, produktywnego życia i w końcu mogą przyczynić się do nawrotu choroby. Czy to Snickers, espresso, majonez, czy podwójny cheeseburger - zachcianki potrafią wysłać powracającego do zdrowia uzależnionego lub alkoholika w dół spirali wstydu, tak pokręconej, że sensowny powrót do zdrowia staje się sprawą drugorzędną wobec samoleczenia jedzeniem i, potencjalnie, narkotykami lub alkoholem.

Za każdym zachcianką kryje się fizyczna, emocjonalna lub duchowa niezgodność, która motywuje ciało do poszukiwania i przywracania równowagi. Większość zachcianek ma charakter fizyczny i jest objawem uzależnienia, alergii, detoksykacji lub niedoboru składników odżywczych. Emocjonalne i duchowe pragnienia są zachowaniami i często rozwijają się w okresie dojrzewania jako warunek naszego wychowania lub jako środek komfortu w czasach wewnętrznego zamętu. Emocjonalne i duchowe pragnienia są często najlepiej adresowane z przewodnikiem z wykwalifikowanego doradcy lub niektóre uczciwe pracy krok, który jest poza zakresem tego postu, biust fizyczne pragnienia mogą być często zaradzone przez diety i modyfikacji stylu życia, który pasuje ładnie w kontekście tej dyskusji.

Aby zapobiec i pokonać fizyczne pragnienia, musimy najpierw zidentyfikować jego źródło - uzależnienie, alergia, detoksykacja, lub niedobór składników odżywczych.

Uzależnienie od jedzenia i substancji

Podobnie jak w przypadku narkotyków i alkoholu, uzależnienia od jedzenia są identyfikowane przez obecność fizycznych objawów odstawienia, kiedy określone pokarmy są eliminowane z diety. Prostym przykładem może być pośpiech, załamanie i nienasycona chęć na więcej, która jest często doświadczana po przekąsce lub posiłku o dużej zawartości cukru. Uzależnienia od jedzenia można również rozpoznać po pewnych reakcjach behawioralnych, takich jak: powtarzające się nieudane próby ograniczenia jedzenia, kontynuowanie używania pomimo problemów, spędzanie znacznej ilości czasu na zdobywaniu, jedzeniu lub odzyskiwaniu zdrowia po spożyciu określonych pokarmów. Istnieje wiele różnych substancji uzależniających, ale najczęstszymi sprawcami są cukier, kofeina, a także cała gama wysoko nagradzanych, pozbawionych składników odżywczych przetworzonych produktów spożywczych, które są dostępne praktycznie na każdym rogu ulicy.

Niestety, wysoko nagradzana żywność, którą uzależnieni i alkoholicy często spożywają w dużych ilościach, może w rzeczywistości zwiększyć podatność na zachowania poszukiwawcze i nawroty. Substancje takie jak cukier i kofeina mają działanie podobne do narkotyków i alkoholu, które zakłócają produkcję neuroprzekaźników, funkcjonowanie i stabilność cukru we krwi. Cukierki, kawa, potwór to wszystko wysoce stymulujące pokarmy, które zmieniają produkcję dopaminy, zwiększając impulsywność i upośledzając podejmowanie decyzji; zakłócają produkcję serotoniny, substancji znanej z tego, że przyczynia się do uczucia dobrobytu; przyczyniają się do niedoboru beta-endorfiny, co zmienia samoocenę, zdolność do radzenia sobie z bólem i uczucia nadziei lub rozpaczy; i tworzą dzikie huśtawki cukru we krwi, które mogą sprzyjać objawom związanym z hipoglikemią, z których wszystkie można łatwo naprawić za pomocą cukru, kofeiny, narkotyków i alkoholu.

Mówiąc prościej, uzależnieni i alkoholicy często pożądają cukru i kofeiny, ponieważ wywołują one efekt podobny do narkotyków i alkoholu, zapewniając tymczasowe wytchnienie od fizycznego, emocjonalnego i duchowego dyskomfortu, którego jesteśmy zmuszeni doświadczać w trzeźwości.

Alergie pokarmowe

Alergie pokarmowe, uważane za przeciwieństwo uzależnień, są wynikiem niekorzystnej reakcji układu odpornościowego na białka znajdujące się w pożywieniu, która może sięgać od niewielkiego podrażnienia skóry do poważnych zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Kiedy alkoholicy i uzależnieni doświadczają dyskomfortu fizycznego, stosują samoleczenie substancjami, na które są uczuleni, aby zmniejszyć objawy odstawienia. Błędne koło podobne do uzależnień od żywności i substancji chemicznych, spożywanie i eliminacja substancji silnie uczulających może wywołać objawy, które pogarszają się wraz z rosnącą intensywnością i czasem trwania ekspozycji, co zwiększa prawdopodobieństwo dalszego stosowania, a tym samym większą podatność na uzależnienie i dyskomfort.

Najczęstsze alergie pokarmowe, na które należy zwracać uwagę to nabiał, skorupiaki, pszenica, soja i orzechy, ale nasze ciała są również w stanie reagować negatywnie na takie rzeczy jak kukurydza, czekolada i kawa.

Detoks i wypróżnianie

Możemy również doświadczać fizycznych zachcianek, kiedy powstrzymujemy się od substancji uzależniających lub stosujemy diety lecznicze, z których obie zmuszają organizm do detoksykacji i rozładowania. Wraz ze zmianą stylu życia i nawyków żywieniowych, organizm pracuje nad usunięciem zmagazynowanych toksyn, wyrzucając je do krwiobiegu w celu przetworzenia i eliminacji. Ten wolny przejazd przez układ krwionośny może często wywoływać zachcianki na pokarmy, które ciało pracuje, aby wyeliminować. Ta sama reakcja, która występuje w przypadku uzależnienia od żywności i alergii, narażenie wywołuje zachcianki.

Aby pomóc rozwiązać dyskomfort związany z detoksykacją bez udziału w destrukcyjnych nawyków żywieniowych, żywności, takich jak ciemne zielenie liściaste, takie jak jarmuż, boćwina i gorczyca; warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, kalafior i brukselka; owoce cytrusowe, takie jak cytryny, pomarańcze i grejpfruty; i wysokiej jakości, organiczne pokarmy zwierzęce, takie jak trawiaste i -finished wołowiny, drób bez klatek, i dzikie złowione owoce morza powinny być spożywane liberalnie.

Niedobór składników odżywczych

Dieta, która zawiera nieproporcjonalnie dużo określonych pokarmów, wywoła pragnienie uzupełnienia pokarmów, które zaniedbujemy, aby przywrócić równowagę. Najczęstsze niedobory występują, kiedy jesteśmy niedożywieni lub stosujemy "modne" diety, które wymagają eliminacji głównych makroskładników. Na przykład diety typu low-carb, które kładą nacisk na białko i tłuszcz, pozbawiają organizm węglowodanów niezbędnych do produkcji energii i funkcjonowania neurologicznego. Taka dieta może ostatecznie spowodować silne pragnienie łatwo strawnych węglowodanów, takich jak cukier, co może ustawić ciało do rollercoaster cukru we krwi, który poprzedza epickie pragnienie, binge, a może nawrót. Ten sam pomysł trzyma dla wysokich węglowodanów diety, ale w tym przypadku ciało staje się tak zależne od węglowodanów, że szuka ich ad nauseum.

Po drugiej stronie medalu braku równowagi, nieproporcjonalne spożycie kalorii w ciągu dnia może przyczynić się do pragnień, wycofania i nawrotu. Przyjęcie sałatki na śniadanie i lunch może skutkować podwójnym cheeseburgerem z chili, frytkami i 62-uncjowym napojem bezalkoholowym. Deprywacja na początku dnia najczęściej prowadzi do nadmiernego pobłażania później w ciągu dnia.

Profilaktyka to najlepsze lekarstwo

Aby być jak najlepiej przygotowanym do pokonania zachcianek i wybuchów, musimy zrozumieć źródło naszych popędów i uszanować ich indywidualną zdolność do powstrzymania nas w naszej żywieniowej podróży do zdrowia i dobrego samopoczucia. Oto kilka sugestii, które moi klienci uznali za najbardziej wartościowe w unikaniu lub pokonywaniu zachcianek:

  • Opracuj harmonogram. Konsekwentnie jedząc śniadanie, obiad i kolację, z kilkoma skromnymi przekąskami posypanymi między nimi, możemy lepiej zapobiegać głodowi i zmniejszyć prawdopodobieństwo destrukcyjnego jedzenia. Ponadto stwierdzono, że ludzie, którzy rozwijają zdrowe nawyki żywieniowe, takie jak zaplanowane posiłki, są w stanie lepiej utrzymać niższy poziom tkanki tłuszczowej i uniknąć nadmiernego spożycia ciężkich kalorycznie, tradycyjnie niezdrowych pokarmów.
  • Planuj odpowiednio. Aby pozostać wiernym naszemu nowemu, konsekwentnemu podejściu do jedzenia pożywnego, musimy zacząć myśleć o tym, co może być dostępne, kiedy jesteśmy poza domem i planować sposoby, w których możemy przestrzegać naszego nowego harmonogramu. Ten rodzaj myślenia może początkowo wymagać trochę wysiłku, ale kiedy już rozwiniemy zdrowy nawyk gotowości, będziemy w stanie lepiej utrzymać właściwy przepływ składników odżywczych do naszych ciał i zapobiec nieznośnemu głodowi od lekceważenia naszego dnia.
  • Pilnujwielkości porcji. Bycie uważnym i ograniczanie ilości spożywanych produktów jest sprzeczne z naszą wrodzoną hedonistyczną naturą do gromadzenia kalorii, gdy są one łatwo dostępne. Nasi przodkowie obdarzyli nas skłonnością do obżarstwa z powodu ciągłego braku bezpieczeństwa żywnościowego i to na nas spoczywa obowiązek przerwania cyklu nadmiernej konsumpcji. Potęgując problem, nasza predyspozycja do ekonomii cenowej na szczycie historycznie trudnego czasu oceniającego jednostki rosnącej miary, mamy tendencję do optowania za tanimi, zbyt dużymi porcjami i mamy trudny czas dokładnie oceniając wpływ kaloryczny dodatkowego jedzenia.
  • Rozsądnie. Pozwalając sobie na okazjonalne, skromne pobłażanie, gdy obserwujemy je w odpowiednim otoczeniu, zmniejszamy możliwość późniejszego nadmiernego pobłażania i wspieramy większą emocjonalną reakcję na sytuacje społeczne, w których celebrujemy wspólne posiłki. Ponadto, spożywając skromny smakołyk, możemy uniknąć stresu i poczucia deprywacji, które często towarzyszą dietom wykluczającym, a jednocześnie pomagają nam stracić i utrzymać zdrową wagę.
  • Zachowaj równowagę. Musimy zawsze pamiętać, że nasze posiłki i przekąski muszą być zdrowe, zbilansowane, pożywne i składać się z bogatych w składniki odżywcze, minimalnie przetworzonych produktów. Jeśli użyjemy owoców i warzyw jako podstawy, a następnie dodamy do nich wysokiej jakości ziarna, a następnie skromną ilość zdrowego tłuszczu, będziemy na dobrej drodze do cieszenia się satysfakcjonującym posiłkiem lub przekąską, która odżywi umysł i ciało.

Podczas gdy wszystkie te strategie okazały się pomocne w zmniejszaniu zachcianek i zapobieganiu napadom, zachęcam cię do eksperymentowania z różnymi technikami i przyjęcia metod, które działają najlepiej dla ciebie w twoim dążeniu do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Najtrudniejsze zadania w przyjmowaniu dobrze zbilansowanej, gęstej odżywczo diety to rozwijanie samoświadomości niezbędnej do zidentyfikowania źródła naszych zachcianek i integrowanie strategii niezbędnych do zmniejszenia prawdopodobieństwa ich wystąpienia. Kiedy jesteśmy w stanie skutecznie zapobiegać zachciankom i wyeliminować potencjał nawrotu choroby, możemy stworzyć życie bez lęku, abyśmy mogli być szczęśliwi i zdrowi i lepiej cieszyć się darami, którymi nas obdarzono.

Matthew Lovitt jest dietetykiem holistycznym specjalizującym się w leczeniu uzależnień od narkotyków i alkoholu za pomocą żywności i fitnessu. Jest dietetykiem w męskim ośrodku leczenia długoterminowego w Prescott w Arizonie i prowadzi prywatną praktykę, w której pomaga osobom uzależnionym, alkoholikom, dzieciom, rodzinom i osobom cierpiącym na określone, często ostre, warunki przywracać zdrowie i dobre samopoczucie poprzez modyfikację diety i stylu życia. Matthew jest alkoholikiem i narkomanem z ponad 6-letnim okresem trzeźwości. Więcej o nim i jego filozofii diety i stylu życia można dowiedzieć się na stronie twelvewellness.com, na Facebooku i Twitterze.

Autor